Close

Solhaus Apartments

New Green/Sustainable Development Constructed with 75 Units

About This Project

  • Location

    Minneapolis

  • Size

    75,000 sq ft

  • Year Completed

    2012

  • Architect

    Tushie Montgomery

  • Market Sector

    Multi-Unit Residential

Greiner was brought in to provide Pre-Construction and Construction services on Solhaus, an apartment complex at the heart of the University of Minnesota campus with forward-thinking green/sustainable features. Solhaus has local owners–including present and former U of M students and professors–committed to building thoughtfully for the future.

The Solhaus project represents a clean-up of the former Gopher Oil Superfund site, which has polluted the water table and neighboring properties for over 80 years and is the culmination of a three-year collaboration between a private developer, the city of Minneapolis, Hennepin County, DEED, and the MPCA. Solhaus exemplifies a transformation from industrial waste site to 75 units of sustainable green housing.

Some of the sustainable design elements include:

  • Organic trash disposal
  • A rainwater cistern
  • Dual flush toilets
  • A parking matrix system
  • A green roof and terraces
  • Convenient bike storage
  • Passive solar design
  • An on-site Hour Car
  • Electric vehicle stalls
  • LED and fluorescent lighting
  • Locally sourced construction materials

Solhaus is so much more than any other campus apartment building. Solhaus is addressing the lack of high-quality housing for the undergrad and MBA students in the middle of Stadium Village. This has been evident through the high volume of internet/model traffic and rental agreements.

Some of the apartment building features include:

  • Heated and secured parking
  • An exercise room
  • A fireside study for all residents and guests
  • Building-wide Wi-Fi
  • Cell phone operated door entrance system
  • Recycling and organic composting on every floor
  • Granite surfaces
  • Large open room layouts with floor-to-ceiling windows
  • Natural textures, contemporary colors, cutting-edge details, and lots and lots of light

Working diligently with the tight schedule and a zero-lot-line site, the team worked through many difficult challenges, such as the re-mediating of 20,000 tons of contaminated soils, a winter construction, aging city sewer, and water connections, and having only 130 feet of access to one side of the building.